Ramen & Deuren

Screens

Iedereen is het er over eens dat daglicht gezond is. Daarom wordt er bij het ontwerp van nieuwe woningen veel aandacht besteed aan de juiste inplanting van ramen en deuren. Want de zon maakt niet enkel goed gezind, als er slim wordt van gebruikt gemaakt, zorgt ze ook voor een verlaagd energieverbruik, want ze is een natuurlijke bron van warmte. Zo kan er in het tussenseizoen en tijdens de winter aanzienlijk op stookkosten bespaard worden.

Maar tijdens de zomermaanden wordt de zon soms ook als oncomfortabel beschouwt. De zon kan dan niet alleen voor oververhitting zorgen maar kan ook verkleuring van het interieur tot gevolg hebben. Vaak hebben zonnestralen ook een negatieve invloed op de scherpte van TV en PC schermen. Al deze storende eigenschappen van de zon zijn echter zeer eenvoudig te counteren, door de installatie van een oprolbare buitenzonwering. Hou bij de keuze van het juiste systeem wel rekening met een aantal factoren.

De volgende screens bieden wij aan:

 • Rolvent®Screen 
 • ZIPX®85-95-120
 • ZIPX®Zero

Rolvent®Screen

Rolvent®Screen is een opbouwsysteem. De windvaste doekzonwering zit opgeborgen in een voorgeïsoleerd kast die bovenop het raam of deur wordt bevestigd. Raam en screen worden samen, als 1 geheel geplaatst.

De screen kan tot 6000 mm breed en tot 6000 mm hoog, maar is wel beperkt in oppervlakte. De maximale maten zijn opvraagbaar. De windvaste screen wordt altijd elektrisch bediend, via schakelaar of afstandsbediening.

Er bestaan verschillende doekcollecties en in deze collecties is er een enorme variëteit aan kleuren, zo vindt u steeds een doek dat past bij u en uw woning. Ook de kast kan op verschillende manieren en in tal van kleuren worden afgewerkt, zo zal ze perfect matchen met uw interieur. Indien gewenst kan de kast van een ventilatierooster worden voorzien, dit maakt dat de screen dus zowel in woningen met een ventilatiesysteem C als D kan worden gebruikt. Verkiest men op natuurlijke manier, via systeem C, te ventileren dan kan dit dus met een zonwering in één vernuftig systeem worden gecombineerd.

Deze combinatie brengt meerdere voordelen met zich mee :

 • Buitenshuis geen roosters zichtbaar
 • Toepasbaar op alle raamtypes
 • Makkelijk en voordelig E-peil van uw woning verlagen
 • Verbeterde akoestische versie als optie (standaard = geluidsreductie 33 dB, akoestisch 38 dB)

Het zelfregelende rooster is wind- en waterdicht en heeft 5 posities. Het rooster kan manueel volledig open of dicht gezet worden en heeft ook 3 tussenposities. Het rooster kan volledig in de kleuren van de kast afgewerkt worden

ZIPX®85-95-120

Bij het ontwerp van een woning wordt soms de buitenzonwering over het hoofd gezien. Al snel komt men dan tot de conclusie dat een hedendaagse, goed geïsoleerde woning moeilijk zonder kan. Omdat de woningen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn kan de warmte moeilijk buiten, enkele dagen zonnig, warm weer zorgt al snel voor een broeikast effect.

Gelukkig bestaan er systemen die met een minimum aan breekwerk en zonder esthetisch afbreuk te doen aan de woning achteraf kunnen geïnstalleerd worden. Een windvast voorzet screen, bij Wilms bekend onder de noemer ZIPX®, is het “renovatie” product bij uitstek.

Een ingenieus geleidingsysteem, in combinatie met aangelaste rits aan de zijkanten van het doek, zorgt ervoor dat harde wind de systemen niet beschadigd. Zo kan het screendoek ook naar beneden blijven op dagen met veel wind, van lawaaihinder is er bij deze systemen ook allerminst sprake. Uit testen bij het WTCB is gebleken dat het doek zelfs in de geleiders blijft bij windstoten van 12 beaufort; ZIPX® voldoet dan ook aan de hoogste eisen i.v.m. windbelasting.

ZIPX® is te verkrijgen in 3 kastmaten, die variëren afhankelijk van de breedte en de hoogte van het systeem. De maximale afmetingen zijn de volgende 

Kast 85 : 2700 mm (B) x 1600 mm (H)
Kast 95 : 4000 mm (B) x 3000 mm (H)* 
Kast 120 : 6000 mm (B) x 6000 mm (H)*
*Met beperking van m², maximale oppervlaktes zijn opvraagbaar

Bovendien zijn er 3 kastvormen; schuin, rond en recht  (kast 120 enkel schuin verkrijgbaar)

Screens verhogen uw levenscomfort In combinatie met dubbel glas, kunnen screens tot 90% van de warmte buitenshuis houden. Het exacte percentage hangt af van de doekcollectie en de gekozen kleur. Bovendien houden ze niet enkel de warmte buiten, ze zorgen ook voor een verhoogd zichtcomfort en beschermen uw interieur.

Screens worden doorgaans elektrisch bediend. Ze kunnen worden aangestuurd met schakelaar, via een bestaand domotica systeem. Ook een volledig geautomatiseerd systeem, gestuurd door licht – en warmtesensoren behoort tot de mogelijkheden.

ZIPX®Zero

Oververhitting van woningen moet vermeden worden, niet in het minst in lage-energie- en passief woningen. De efficiëntste manier om uw binnenklimaat “op temperatuur” te houden, is het installeren van een oprolbare buitenzonwering.
Omdat lage–energie- en passief woningen doorgaans anders opgebouwd worden, kunnen ook andere types van zonwering worden toegepast. WILMS heeft daarom een gloednieuw windvast screensysteem ontwikkeld, nl ZIPX®Zero.

Deze screen wordt volledig achter de façade, in de spouwmuur ingebouwd. De kast is dus volledig van het oog onttrokken en in opgerolde toestand verdwijnt de onderlat compleet in de kast. Eventuele herstellingen gebeuren aan de buitenkant van de woning, de screen past dus perfect in de filosofie van het luchtdicht bouwen.

In opgerolde toestand is de windvaste screen compleet onzichtbaar, het blijft ook altijd mogelijk om vliegenramen te plaatsen. 

ZIPX®Zero wordt altijd elektrisch bediend. Van een simpele bediening met één schakelaar per screen, tot aansluiten op een bestaand domoticasysteem, het zijn maar 2 van de verschillende mogelijkheden. Maar als u kiest voor een draadloze bediening, dan geniet u van een maximum aan flexibiliteit ! Van muurzenders en afstandsbedieningen over automatische sturing via licht- en warmtesensoren, het systeem waakt over het binnenklimaat, ook als u niet thuis bent.

Automatisatie zonwering

Het is al langer de trend om zonwering te motoriseren.
Een gemotoriseerde zonwering bedienen kan op verschillende manieren; van 1 schakelaar per product, tot groep sturingen, zelfs aansluiten op een bestaand domotica systeem is een optie. Maar kiezen voor aansturing met afstandsbediening is kiezen voor de meeste vrijheid, uw zonwering bedienen van gelijk waar in uw woning en zelfs van ver daar buiten.

Groot voordeel van dit type bediening is dat het slechts een minimum aan bekabeling nodig heeft, er hoeft enkel voeding naar de motor gebracht te worden, de motor zelf wordt via zenders bediend. 
Bovendien kan het systeem naar uw behoefte bijna ongelimiteerd uitgebreid worden met nieuwe compatibele apparaten, zoals licht-, warmte- en windsensoren.

Met dit type motor wordt zelfs bediening via PC, tablet of smartphone mogelijk.
Elektrisch gestuurde zonwering verhogen niet alleen het bedieningscomfort, ze helpen waken over het binnenklimaat van uw woning, ook wanneer u niet thuis bent, want ze laten op basis van ingestelde waarde de zonwering automatisch in en uitlopen.

Hieronder een kleine greep uit een veel uitgebreider gamma :

 • Muurzenders:
  Een draadloze muurzender, geheel in de stijl van uw woning en volledig naar uw smaak. Er is keuze uit 4 verschillende touch screens en kaders in 8 verschillende kleuren
 • Handzenders:
  Eén zender per product, of verschillende producten, tegelijk bedienen met één en dezelfde zender. U kan uw producten aansturen per kamer, per verdieping, per gevel, ...
  Er bestaan verschillende types en designs, aangepast aan ieders behoefte.
 • Licht sensor:
  Deze zonsensor stuurt op basis van lichtmeeting de zonwering automatisch in of uit. De drempelwaardes zijn instelbaar naar behoefte. De stroomvoorziening gebeurt via een zonnecel, er is dus geen extra bekabeling nodig.
 • Temparatuur Sensor:
  Van zodra de temperatuur in de woning een bepaalde waarde bereikt gaat deze sensor op zoek naar het nodige licht, als hij ook dit voldoende detecteert stuurt hij de zonwering naar een vooraf bepaalde positie.
 • Windsensor:
  Er zijn 2 types van windbeveiliging, het traditionele windmolentje dat aan de façade bevestigd wordt en wordt gevoed via kabel. Maar er bestaat ook een bewegingsmelder die in het voorprofiel van een knikarmscherm kan worden bevestigd en werkt op batterijen.